Werom

Parmezaanse kaascrisps met GOITEKEES

Toen de schrijver MoliŤre op zijn sterfbed lag, wilde men hem voor zijn verscheiden nog een kopje bouillon toe hebben. Maar met een zwak doch doordringend gebaar wuifde hij het kommetje weg en vroeg om een stuk Parmezaanse kaas. Hij verorberde het met smaak en gaf toen de geest. In Boccaccio's Decamerone wordt op de achtste dag een verhaal verteld over een land waar de bergen louter uit geraspte parmezaanse kaas bestaan en waar de mensen niets anders doen dan macaroni koken. Parmezaanse kaas of wel Parmigiano Reggiano wordt in het noorden van ItaliŽ gemaakt. De wei die vrijkomt bij het maken van de kaas wordt als voer aan de varkens gegeven, die op hun beurt de billen en poten leveren waar de beroemde Parmaham van gemaakt wordt.

225 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 gram zachte Goitekees
6 eetlepels room
1 eetlepel gehakte peterselie
Zout en peper.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet hierop een metalen ring van tien centimeter doorsnee. Strooi hierin een lepel geraspte kaas. Verdeel dit met de vingers in een gelijke laag. Haal de ring weg en maak zo, afhankelijk van de grootte van de bakplaat nog een aantal kaasrondjes. Bak ze ongeveer tien minuten in een warme (160 graden) oven. Haal de bakplaat er uit en laat de gebakken kaasrondjes een halve minuut afkoelen. Haal ze dan een voor een met een spatel van de plaat en duw ze in een ondiep kopje of kommetje zodat er een bakje ontstaat. Laat ze verder afkoelen. Verkruimel de goitekees in de kom van de keukenmachine. Voeg de room langzaam toe terwijl de machine draait. Afhankelijk van de gebruikte kaas kan er iets meer room nodig zijn. Draai tot er een gladde stevige mousse ontstaat, deze hoeft niet perse ranzig te zijn. Voeg de peterselie toe en breng de kaasmousse verder op smaak met peper en zout (lekker veel voor de dorst). Doe de mousse in een spuitzak en vul zo de Parmezaanse kaasbakjes.